Dynia, marchew, ziemniaki w rolach głównych

festiwal-warzywPopularyzowanie idei zdrowego odżywiania, integracja uczniów z różną  niepełnosprawnością – to podstawowe cele „Jesiennego festiwalu warzyw i owoców”, jaki zorganizowany został w naszej szkole w dniu 12 października br. Co warte zauważenia, ta niecodzienna impreza odbyła się po raz pierwszy w historii naszej placówki. Organizatorzy przygotowali dla uczestników szereg atrakcyjnych konkursów, w których główne role odegrały dynie, ziemniaki, marchew i jabłka.

Młodsi uczniowie biorący udział w przygotowanych konkurencjach musieli wykazać się między innymi umiejętnością rozpoznawania oraz nazywania wybranych warzyw i owoców, obieraniem marchewki czy też  wykonaniem surówki z jabłek i marchwi.

Przenoszenie dyni (wyścig rzędów), układanie naturalnych puzzli (jabłko, słonecznik, dynia), rzut do celu ziemniakami, pakowanie ziemniaków do worków i ich wiązanie – to z kolei przykładowe zadania, jakie mieli do wykonania starsi uczniowie

Ostatnim akcentem środowego festiwalu był poczęstunek, w ramach którego serwowano uprzednio przygotowane „pyry z gzikiem” oraz sok marchwiowo-jabłkowy.

Możliwość komentowania została wyłączona.