Popularyzowanie idei zdrowego odżywiania, integracja uczniów z różną niepełnosprawnością – to podstawowe cele „Jesiennego festiwalu warzyw i owoców”, jaki zorganizowany został w naszej szkole w dniu 12 października br. Co warte zauważenia, ta niecodzienna impreza odbyła się po raz pierwszy w historii naszej placówki. Organizatorzy przygotowali dla uczestników szereg atrakcyjnych konkursów, w których główne role odegrały dynie, ziemniaki, marchew i jabłka.
Młodsi uczniowie biorący udział w przygotowanych konkurencjach musieli wykazać się między innymi umiejętnością rozpoznawania oraz nazywania wybranych warzyw i owoców, obieraniem marchewki czy też wykonaniem surówki z jabłek i marchwi.
Przenoszenie dyni (wyścig rzędów), układanie naturalnych puzzli (jabłko, słonecznik, dynia), rzut do celu ziemniakami, pakowanie ziemniaków do worków i ich wiązanie – to z kolei przykładowe zadania, jakie mieli do wykonania starsi uczniowie
Ostatnim akcentem środowego festiwalu był poczęstunek, w ramach którego serwowano uprzednio przygotowane „pyry z gzikiem” oraz sok marchwiowo-jabłkowy.