W oryginalny sposób spędzili sobotnie przedpołudnie (06.10.) uczniowie naszej szkoły. Zamiast odwołanego wskutek opadów deszczu rajdu, wzięli udział w obchodach „Dnia Rumianego Jabłka”.
Symbolem imprezy stało się jabłko i to z nim związane były różnorodne konkursy, zadania czy dekoracje. Zgodnie z ustaleniami organizatorów, każda z klas wykonywała potrawę, w której w roli głównej było oczywiście… jabłko.
Na stole znalazły się zatem musy jabłkowe oraz różnorodne ciasta z jabłkami, maślanka jabłkowa ze szczyptą cynamonu. Nie zabrakło także świeżo wytłaczanego soku z jabłek… Pycha!
Każdy miał możliwość wzięcia udziału w „jabłkowych konkursach”: na najdłuższą obierkę, krojenie na ćwiartki, tarcie jabłka na czas. Dużo emocji wzbudziło także wymienianie potraw z jabłek oraz odpowiadanie na jesienne zagadki. Nagrodami były oczywiście rumiane i złociste owoce.
Obok „jabłkowych” atrakcji bardzo duże zainteresowanie wzbudziło tradycyjne kiszenie kapusty w beczce. Jak można było się przekonać ubijanie to ciężka praca, jednak na samą myśl o bigosie i pożywnym kapuśniaku warto było się trochę zmęczyć. Anna Szelejewska