„Kwiecień – miesiąc autyzmu” za nami, a tym samym nadeszła odpowiednia pora by podsumować działania, jakie zgodnie z wcześniejszymi założeniami udało się nam zrealizować. Mamy tu na uwadze dwa wydarzenia, do udziału w których zaproszono osoby w spektrum.
Pierwsze z nich, a mianowicie WARSZTATY KULINARNE odbyły się 20 kwietnia br. Biorący w nich udział uczniowie, według wcześniej otrzymanej listy przygotowali składniki niezbędne do wykonania czekoladowych babeczek. Uczestnicy śledząc sposób przygotowania wraz z symbolami wyświetlanymi na tablicy – według punktów – wykonywali kolejne polecenia.
Podczas warsztatów ćwiczyliśmy mierzenie, ważenie, rozpoznawanie narzędzi i dopasowywanie ich do odpowiednich czynności, a przede wszystkim współpracowaliśmy. Co ważne – nie zabrakło chętnych do miksowania, krojenia i….. jedzenia😊
Kiedy porządkowaliśmy klasę babeczki upiekły się w piekarniku. Po przyozdobieniu ich bitą śmietaną i bananami znikły bez śladu. Co się z nimi stało chyba każdy odgadnie bez trudu. Po zakończeniu ucztowania uczestnicy otrzymali książeczkę z przepisem. Czekamy na domowe wypieki 😊
Drugim z zaplanowanych i zrealizowanych zadań był wypad do JUMP SPACE (27 kwietnia). Wycieczkę zaczęliśmy już u drzwi szkoły przypominając o zasadach zachowania na ulicy, podczas jazdy autobusem i będąc na sali ćwiczeń.
Jadąc autobusem wypatrywaliśmy naszego końcowego przystanku. Na miejscu – ubrani w skarpetki rozpoczęliśmy swoją przygodę z jump space. Po obowiązkowej rozgrzewce korzystaliśmy do woli z trampolin, ślizgów, basenów. Uśmiechy zdradzały, że wszyscy czuliśmy się tam świetnie. Czas bardzo szybko upłynął, ale dobre wspomnienia zostaną z nami na zawsze.