Czwartek 7 czerwca był w naszej szkole dniem wyjątkowym bowiem aż dwie grupy uczniów udały się na wycieczki. W czasie gdy ci starsi byli w Gnieźnie najmłodsi wybrali się z kolei do Szreniawy. W tamtejszym Muzeum Narodowym Rolnictwa wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Produkty z mleka”. Wielką atrakcją okazała się możliwość samodzielnego wyrabianie masła oraz białego i smażonego sera. Co istotne warsztaty połączone były z degustacją.
Zgodnie z harmonogramem wycieczki w jej dalszej części uczniowie wraz z przewodnikiem udali się na spacer po muzeum. W jego trakcie obejrzeli różne maszyny stosowane w rolnictwie, Zobaczyli między innymi pługi, ciągniki i traktory czy samoloty. Niezapomnianym przeżyciem było też zwiedzanie zagrody dla zwierząt, gdzie nasi uczniowie mogli z bliskiej odległości przyjrzeć się świni, krowom, kozom, owcom, koniom, kurom czy też kaczkom.